האי במטבח עושה את ההבדל. יודעים מהו?
מטבח ללא אי הוא אזור המיועד להכנת אחסון אוכל וכלים – ותו לא
מטבח שיש בו אי הוא גם מקום מפגש משפחתי ומוקד התרחשות חברתית מעבר לייעודו הבסיסי וכך מעצים את החוויה היום יומית בחלק זה של הבית.
בשנים האחרונות הפך האי להיות פופולרי מאד במטבח הישראלי וזאת מהסיבה שהוא מאפשר לאופי המשפחתי הישראלי החם להתקיים ולהתעצם. היום כשרוב המטבחים כבר לא נמצאים בחללים סגורים אלא משתלבים בחלל הציבורי, אפשר ורצוי לשלב אי כמעט בכל מטבח.
למרות שהאי הוא החלק היקר במטבח שווה להשקיע ולא לותר עליו.
ואלה כל הסיבות למה כדאי אי במטבח:
חזק באחסון
אי במטבח הוא תוספת שטחי אחסון משמעותית ואיכותית.
כמו ארונות תחתונים הוא יכול להכיל ארונות מדפים נשלפים, מגרות ותאים פתוחים.
מקומות אחסון אלה נוחים ונגישים תחת משטח העבודה. במקום בו אפשר לתכנן את האי רחב מספיק, יהיו הארונות דו צדדיים ושטח האחסון אף יוכפל ויהיה נגיש מכל צדדיו.
כוכב במשטח עבודה
אי במטבח הוא תוספת משטחי עבודה נגישים ונוחים לעבודה, מאחר והאי עומד חופשי בחלל או מקסימום נצמד לקיר בחלקו הצר, בשונה ממשטח עבודה רגיל שהגישה אליו מכיוון אחד בלבד. משטח האי יכול להיות נקי ממכשירים ופנוי לעבודות מטבח הדורשות משטח פנוי כמו לישת בצק. לעומת זאת הוא יכול לקבל עליו כיריים או כיור או את שניהם ביחד ואז הוא מפנה שטח כמשטח עבודה במקום אחר. האי יכול גם לתרום להעמדת שלושת המוקדים החשובים של המטבח – המקרר, הכיור והכיריים, באופן אידיאלי לזרימת העבודה - בתוואי משולש:
חתיך וסקסי
בגלל מיקומו של האי בקדמת המטבח והיות שהוא עומד בדרך כלל בפני עצמו, אפשר לעצב אותו שונה מכל המטבח. שוני זה יכול להיות בחומר החזיתות, תוכן הארונות, באביזרים נלווים ובמשטח שעליו. כך, הופך האי להיות אלמנט עיצובי חשוב, משפיע ומוסיף ענין רב במראה המטבח ומבדיל אותו ממטבחים אחרים.
שומר גבול
רוב המטבחים היום פתוחים ונמצאים בקשר לאזור האירוח. לאי יש פה תפקיד חשוב לעשות הפרדה קלה, כסימון גבול בין אזור העבודה במטבח, שלא תמיד נמצא נקי ומסודר, לבין אזור האירוח. ורבים מלקוחותיי אומרים שהאי הוא שמאפשר ביתר נוחות לחיות עם מטבח פתוח.
טיפוס חברתי
אנשים שעובדים במטבח פתוח עם אי יוכלו להישאר בקשר עין ובאינטראקציה עם בני המשפחה או חברים היושבים מהצד השני של האי או נמצאים בחלל האירוח הצמוד אליו.
הכי משפחתי
ברוב הבתים בהם יש אי במטבח יהפוך האי למרכז החיים, מרכז ההתכנסות המשפחתית. על האי אוכלים, מכינים שעורים, משחקים, משוחחים וכל אלה יכולים להתקיים תוך כדי עבודה במטבח. יש איים המתוכננים למספר קטן של מקומות ישיבה ומתאימים יותר לארוחה ילדים אחרי הלימודים ארוחה זוגית או לקפה עם חברה.
עושה הצגות – באירוח מזנון
אין כמו האי במטבח לארוחות מזנון ובצרפתית ארוחות בופה (buffet).
בופה הוא סגנון הגשה שבו כל המאכלים מוגשים בכלי אירוח מרכזיים על האי והאורחים מוזמנים לטעום ממגוון המנות ליהנות מכולן ולחזור ולמלא את הצלחת שלהם שוב ושוב. האי הופך לשחקן הראשי. עיצובו משדרג את האירוע ועליו מתגלה השפע המגוון והיצירתיות של המאכלים. האווירה סביבו הופכת קלילה חברתית ומעודדת יצירת קשר. האי צמוד למטבח, נוח לעריכה לפינוי ונגיש מכל צדדיו לסועדים. כבר לא צריך לדאוג ששולחן האוכל קטן ואין מספיק כסאות. אז אין פלא שהישראלים כל כך אוהבים אי במטבח.
חשוב לציין שהוא אינו תחליף לשולחן האוכל שמתאים לארוחות שישי וחג משפחתיות. חווית האוכל והארוחות יכולה להתקיים במקומות שונים ובאווירה שונה בבית גם מעבר לאי שבמטבח. כמעצבת אני שואפת לתכנן בבית יותר מחוויית ישיבה אחת לארוחה.
אחרי כל אלה מי לא ירצה אי במטבח שלו?
Comments